.................................................................. ..................................................................

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναζητηση αυτου του ιστολογιου

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μπόμπαν σ' αγαπάμε, ποτέ δεν σε ξεχνάμε...



Ευχαριστούμε το Θοδωρή Μπελίτσο που μας έστειλε το απόκομμα εφημερίδας και το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύουμε στη μνήμη του Μπόμπαν:


ΜΠΟΜΠΑΝ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ
28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1993 - 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ


Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το σοβαρό αυτοτραυματισμό του Σέρβου καλαθοσφαιριστή του Πανιωνίου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Μετά από εκείνη την ημέρα ο Μόμπαν ποτέ δεν ξαναπερπάτησε. Μια στιγμιαία πράξη απόγνωσης του κόστισε τη σωματική του ακεραιότητα. Απεβίωσε το 2006. Αν και έπαιξε μόνο μια σεζόν στον Πανιώνιο παραμένει πάντα ένα σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για τους φιλάθλους του συλλόγου. Άφησε παρακαταθήκη στο σύλλογο, το γιο του Βλαδίμηρο, αλλά και στο ελληνικό μπάσκετ, μιας και "υιοθετήθηκε" από την ομάδα της Ν. Σμύρνης.

Ας θυμηθούμε τι συνέβη με λίγα λόγια σε εκείνο το καταραμένο ματς.

28 Απριλίου 1993, στο κλειστό γήπεδο της οδού Αρτάκης. Ήταν το τέταρτο ματς των ημιτελικών των πλέι-οφ για το ελληνικό πρωτάθλημα: Πανιώνιος-Παναθηναϊκός. Στην κανονική περίοδο οι δυο ομάδες ισοβάθμησαν στη 2η θέση αλλά ο ΠΑΟ είχε πλεονέκτημα έδρας γιατί είχε νικήσει δυο φορές τους κυανέρυθρους. Στη σειρά των πλέι-οφ ο ΠΑΟ προηγείτο με 2-1 καθώς είχε νικήσει δυο φορές ως γηπεδούχος και είχε ηττηθεί στη Ν. Σμύρνη με 86-89 έπειτα από δυο παρατάσεις με τον Γιάνκοβιτς να κάνει τρομερό παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο 4ο ματς, ο ΠΑΟ με ηγέτη τον Γκάλη είχε ξεφύγει μέχρι και 12 πόντους. Στην τελευταία περίοδο με ηγέτη τους Γιάνκοβιτς-Χριστοδούλου-Π.Τζ.Μπράουν ο Πανιώνιος πλησίασε και προσπέρασε στο σκορ. Αλλά και πάλι ο Γκάλης με δυο τρίποντα έδωσε μια διαφορά. Στο 6.49 πριν τη λήξη, κι ενώ το σκορ ήταν 50-56 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Πανιώνιος ξεκινά επίθεση και ο Φάνης πασάρει στον Γιάνκοβιτς κάτω από το καλάθι. Αυτός κάνει προσποίηση στο νεαρό τότε Φραγκίσκο Αλβέρτη που προσποιείται ότι σπρώχτηκε και πέφτει στο έδαφος. Ο Μπόμπαν σκοράρει αλλά ο διαιτητής Κουκουλεκίδης σφυρίζει επιθετικό φάουλ εναντίον του, που είναι το 5ο και πρέπει να αποβληθεί. Ο Μπόμπαν θολώνει και χτυπά με ορμή το κεφάλι του στη μπασκέτα. Όλοι πέφτουν απάνω του και προσπαθούν να σταματήσουν τα αίματα, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τραυματισμός ήταν πολύ σοβαρότερος. Απομακρύνεται με φορείο, ο αγώνας συνεχίζεται με νικητή τον ΠΑΟ 57-65 αλλά ποιος νοιάζεται. Στο τελευταίο του ματς ο Μπόμπαν είχε 17 πόντους, 12 ριμπάουντ ενώ είχε κερδίσει 11 φάουλ πετυχαίνοντας ένα άτυπο τριμπλ-νταμπλ.

Ο Μπόμπαν είχε υποστεί κάταγμα αυχενικού σπονδύλου, ρήξη νωτιαίου μυελού και έμεινε ανάπηρος σε αναπηρικό καροτσάκι. Απεβίωσε στις 28 Ιουνίου 2006 σε ηλικία 43 ετών. Ο συμπαίκτης του Π.Τζ. Μπράουν, που αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ, θυμάται: «Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Εκείνος κρατούσε πάντα την ομάδα χαλαρή με το γέλιο και τα αστεία του. Ήταν έξυπνος, σαν προπονητής στο παρκέ. Δεν είχε τη σούπερ εκρηκτικότητα αλλά ήξερε πώς να φτάσει σε αυτό που ήθελε».

Ας θυμηθούμε τον Γιάνκοβιτς στο καταπληκτικό πρώτο παιχνίδι των πλέι-οφ, λίγες ημέρες πριν από τον τραυματισμό του, στο οποίο με 36 δικούς του πόντους ο Πανιώνιος νίκησε τον ΠΑΟ με 89-86.



http://www.youtube.com/watch?v=hyPb-ddRX64



Παρατηρείστε πως στο γηπεδάκι της Αρτάκης υπάρχουν πολλοί φίλαθλοι του ΠΑΟ. Άλλες εποχές.

Θ. Μπελίτσος, 28 Απριλίου 2013.


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: